Zrównoważona szkoła nie pozostawia niczego przypadkowi

Zrównoważona szkoła nie pozostawia niczego przypadkowi

Studium przypadku

Nowa szkoła podstawowa Les Trèfles w belgijskim mieście Anderlecht to idealne połączenie innowacji edukacyjnych, zrównoważonego wzornictwa i atrakcyjnej architektury. Niezwykły projekt stworzony przez pracownię architektoniczną Árter z Brukseli został laureatem konkursu „Wzorcowe budynki 2012” organizowanego przez publiczną agencję ochrony środowiska Brussels Environment-IBGE/BIM.

Szkoła, przeznaczona dla 750 uczniów w wieku od 4 do 12 lat, składa się z czterech częściowo zachodzących na siebie okrągłych budynków, połączonych szerokimi przejściami oraz sąsiadującej z nimi sali gimnastycznej. Trzy większe budynki mają formę pierścieni i mieszczą sale lekcyjne wzdłuż swego obwodu oraz zaciszne place zabaw urządzone na ich otwartych dziedzińcach. W dwupoziomowym budynku na planie koła znajduje się wejście do kompleksu, zaplecze techniczne oraz pomieszczenie woźnego.

Nowa szkoła: elegancka, trwała i stymulująca

Pracownia Árter znalazła inspirację dla wyjątkowego kształtu budynku szkoły w nazwie dzielnicy Les Trèfles (Koniczyny) oraz w badaniach japońskiego profesora Mitsuru Senda. „Wykazał on, że na placach zabaw urządzonych na planie koła dzieci podejmują nawet o 20% więcej spontanicznej aktywności fizycznej”  wyjaśnia architekt Patrick Vonck. „Ponadto w budynkach na planie koła długość fasady jest o 20% mniejsza przy tej samej powierzchni obiektu. Dzięki temu byłem w stanie dosłownie rozszczepić standardową bryłę budynku szkolnego z wewnętrznymi korytarzami i wykorzystać powstały dziedziniec, jako dodatkową przestrzeń do zabaw”.

Szkoła zaprojektowana przez pracownię Árter wyróżnia się nie tylko oryginalną bryłą, jest także bardzo przyjazna naturze. Z rocznym zużyciem energii 12 kWh/m2, szkoła dorównuje budynkom pasywnym. Aby osiągnąć taki rezultat zastosowano szereg rozwiązań, takich jak odzyskiwanie ciepła, naturalne oświetlenie, okna czteroszybowe ze zintegrowanym systemem ochrony przeciwsłonecznej, zielone dachy, czy ponowne wykorzystanie wód deszczowych. Przy doborze materiałów budowlanych również kierowano się wpływem na środowisko na wszystkich etapach ich cyklu życia.

Jako okładzinę fasady Patrick Vonck użył między innymi płyty Rockpanel Chameleon. Okładziny zostały zamocowane systemem klejonym, aby zachować czystość estetyki szkoły. „Byłem mile zaskoczony, mogąc wskazać konkretny produkt, który pozwala uwypuklić ’cykliczny’ aspekt szkoły, a jednocześnie umożliwia osiągnięcie klasy energooszczędności A+ wg klasyfikacji BRE Green Guide. W budynkach niskoenergetycznych staranny dobór materiałów budowlanych ma kluczowe znaczenie, dlatego dobrze jest móc polegać na producentach, którzy posiadają certyfikaty i atesty potwierdzające właściwości techniczne i użytkowe produktów oraz zapewniają niezbędne wsparcie podczas budowy”.

Okładziny idealnie komponujące się z kolejnymi porami roku

Zdaniem Patricka Voncka, okładziny Rockpanel Chameleon podkreślają atrakcyjną architekturę budynku. „Są pokryte krystaliczną warstwą, która zapewnia zaskakujące efekty kolorystyczne zmieniające się w zależności od położenia obserwatora oraz kąta padania światła. Płyty o zmiennej kolorystyce idealnie komponują się z okalającymi budynki ogródkami warzywnymi, których wygląd również ulega zmianie wraz z kolejnymi porami roku”. Płyty Rockpanel Chameleon zostały także wyfrezowane dla oznakowania poszczególnych części budynku szkoły. Produkty te są odporne na działanie wilgoci i warunków pogodowych, dlatego po frezowaniu nie było potrzebne dodatkowe zabezpieczenie płyt, nawet ich odkrytego ‘wnętrza’. Thierry Laroy, reprezentujący generalnego wykonawcę, firmę CFE Brabant, podkreśla łatwość obróbki i montażu, jako ważną zaletę tego produktu: „Nigdy wcześniej nie pracowałem z tymi płytami, ale ich montaż przebiegł bez najmniejszego problemu”.

Rezultatem jest piękny kompleks budynków, w których oprócz Rockpanel Chameleon, zastosowano także płyty Rockpanel Natural i Colours. Jeszcze przed zakończeniem budowy, projekt Patricka Voncka spotkał się z ciepłym przyjęciem. „Lokalne władze i inne szkoły były zafascynowane. Budynek wzbudził ogromne zainteresowanie mediów, a mieszkańcy dzielnicy byli zachwyceni kolorami, które zmieniały się niczym za dotknięciem różdżki. Osobiście uważam ten projekt za wyjątkowo udany. Motyw koła, nacisk na rozwiązania przyjazne dla środowiska oraz starannie dobrane materiały idealnie się uzupełniają, gwarantując rewelacyjny efekt”.

Back